سفارش تبلیغ
صبا ویژن

نکته نگار

شرح حال علامه طبرسی در تاریخ بیهق

شرح حال علامه طبرسی در تاریخ بیهق

طبرس منزلى است میان قاشان و اصفهان، و اصل ایشان از آن بقعت بوده است، و ایشان در مشهد سناباد طوس متوطن بوده‏اند، و مرقد او آنجاست بقرب مسجد قتلگاه ، و از اقارب نقباى آل زبارة بودند رحمهم اللّه، و این امام در نحو فرید عصر بود و بتاج القراء کرمانى اختلاف داشته بود و در علوم دیگر بدرجه افادت رسیده، و با قصبه انتقال کرد در سنه ثلاث و عشرین و خمسمائة(523 هجری)، و اینجا متوطن گشت، و مدرسه دروازه عراق [1]برسم او بود، و او را اشعار بسیار است که در عهد صبى انشا کرده است، در کتاب و شاح بعضى از آن بیاورده‏ام، و از آن جمله این ابیات است‏.

         الهى بحق المصطفى و وصیه             و سبطیه و السجاد ذى الثفنات‏

          و باقر علم الانبیاء و جعفر             و موسى نجى اللّه فى الخلوات‏

          و بالطهر مولانا الرضا و محمد             تلاه على خیرة الخیرات‏

          و بالحسن الهادى و بالقائم الذی             یقوم على اسم اللّه بالبرکات‏

          انلنى الهى ما رجوت بحبهم             و بدل خطیئاتى بهم حسنات                

و تصانیف بسیار است او را، و غالب بر تصانیف او اختیارات است ، و اختیار از کتب رتبه بلند دارد، فان اختیار الرجل یدل على عقله، مثلا از کتاب مقتصد در نحو اختیارى نیکو کرده است بغایت کمال ، و از شرح  حماسه مرزوقى اختیارى کرده است بغایت نیکو، و از تفسیر  امام زمخشرى اختیارى کرده است فى غایة الجودة، و او را تفسیرى است مصنف ده مجلد  و کتب دیگر بسیار، و در علوم حساب و جبر و مقابله مشار الیه بود، توفى  بقصبة السبزوار لیلة الاضحى العاشر من ذى الحجة سنة ثمان و اربعین و خمسمائة، و تابوت او را بمشهد رضوى على ساکنه التحیة و السلام نقل کردند .

 آدرس :

تاریخ بیهق‏ ،  ابن فندق على بن زید البیهقى‏(م 565 هجری)‘  ص 243  (نشر کتابفروشى فروغى‏ ‘چاپ سوم‏ 1361 ش‏ ).

 

مختصری در باره کتاب تاریخ بیهقی و نویسنده آن(برگرفته از بخش کتابشناسی نرم افزار جغرافیای دنیای اسلام )

 1. در باره کتاب 

« تاریخ بیهق» کتابى تاریخى به فارسى است. موضوع این کتاب تاریخ بیهق و زندگینامه بزرگانى است که بدانجا منسوبند همچنین درباره تبار خانواده‏هاى مشهورى که از دیرباز در این ناحیه سکونت داشته‏اند و یا از مکانهاى دیگر به آنجا هجرت کرده‏اند، و نیز درباره جغرافیاى بیهق، مطالبى در آن آمده است. تاریخ بیهق حاوى نکات ارزشمندى در باب تاریخ مشرق ایران در عصر غزنویان و سلجوقیان‏است. از آن‏جا که برخى از این اطلاعات در دیگر آثار آن دوران نیامده این کتاب ازاهمیت ویژه‏اى برخوردار است. این کتاب نه‏تنها دانسته‏هاى ارزشمندى در باب تاریخ‏ادب و فرهنگ این ناحیه دارد، شامل اطلاعات مهمى نیز درباره اوضاع جغرافیایى نواحى بیهق، سبزوار، نیشابور و دیگر مکانهاست. همچنین تفصیلاتى در باب اخذ مالیات و بنیادگذاران‏ این شهرها به‏دست مى‏دهد.

 طولانى‏ترین بخش کتاب، فصلى است که مؤلف به یاد کرد علماء و ائمه و افاضل ناحیه بیهق اختصاص داده و افزون بر نقل احادیثى که از طریق هر یک از محدثان و عالمان بیهق روایت شده‏نمونه‏اى از اشعار آنان را نیز نقل کرده است.

2. درباره مؤلف

 ظهیر الدین، ابو الحسن على بن ابى القاسم زید مشهور ابن فندق و فرید خراسان، عالم، تاریخ‏نگار، ادیب، منجّم، متکلّم، فقیه و شاعر سده ششم. تاریخ تولد او به درستى روشن نیست ولى به احتمال زیاد در حدود 490 ق باشد.

 بیهقى از خاندان حاکمیان و فندقیان شهر سیوار در الشتان بست بود که نسب خودرا به خزیمة بن ثابت انصارى ذو الشهادتین از قبیله أوس مى‏رساندند. نیاکانش در دوره‏غزنویان و سلجوقیان مناصب مختلف مذهبى و دیوانى داشتند. بیهقى در کودکى به همراه‏پدرش از سبزوار به قریه ششتمد کوچ کرد و در آنجا به خواندن کتابهاى ادبى پرداخت.

وفات‏

 بیهقى در 565 ق در بیهق درگذشت.

مذهب او

 منابع به روشنى به مذهب او اشاره نکرده‏اند گروهى او را شافعى و گروهى شیعه مى‏دانند.

آثار او

 بیهقى آثار زیادى در تاریخ، فقه، کلام، فلسفه، ریاضیات، نجوم و انساب به زبانهاى‏فارسى و عربى دارد که از آن جمله‏اند: مشارب التجارب و غوارب الغرائب که ذیلى است بر تاریخ یمینى، تاریخ بیهق، جوامع احکام النجوم، تتمة صوان الحکمة یا تاریخ حکماءالاسلام، لباب الأنساب، معارج نهج البلاغة، غرر الامثال و درر الاقوال و...

--------------------------------------------------------------------------------

[1] . (مدرسه دروازه عراق) محتمل است مدرسه معروف بکهنه یا مدرسه فخریه باشد که اکنون هم نزدیک دروازه عراق است، از کاشى- هاى سر در این مدرسه چنین برمى‏آید که در زمان معز الدوله دیلمى مرمت شده است، در نزدیکى آن کاروانسرایى قدیم است موسوم بکاروانسراى مختار و وقف بر مدرسه است؛ و تولیت آن با سادات معروف بمختارى است.

 (مدرسه سردیه) در سبزوار اکنون‏ کوچه‏اى بنام سردیه وجود دارد، لیکن از مدرسه آن اثرى نیست‏ .

 





در این وبلاگ
در کل اینترنت