اهمیت اصحاب امیر المومنین (ع) به کتابت سخنان و خطبه های ایشان
اهمیت اصحاب امیر المومنین (ع) به کتابت سخنان و خطبه های ایشان
علم و آگاهی امام علی (ع) از امور جهان و معارف توحیدی و دینی در کنار سخنان نغز و آکنده از بلاغت و فصاحت که به نوعی هم آورد طلبی در عرصه سخنوری نیز محسوب می شد از دوره معاصر ایشان نظرها را به خود جلب می کرده است خصوصا که عربها به سخنوری و شعر توجه بیشتری نشان می دادند . با این که عربهای آن دوران حافظه خوبی در به خاطر سپردن اشعار و سخنان بلیغ و فصیح داشتند شاهد آنیم که برخی از اصحاب امام با ملاحظه مضامین بلند و بلاغت عالی خطبه ها و سخنان ایشان عنایت ویژه ای به کتابت آنها داشتند . این امر در کنار اهتمام شیعیان به ولایت اهل بیت باعث ماندگاری این خطبه ها و انتقال آنها به نسلهای بعد در پس منع کتابت ها و دشمنی های آشکار امویان , ناصبیان و عباسیان شد .
شیخ کلینی در کتاب اصول کافی از ابو اسحاق سبیعی به نقل از حارث اعور می نویسد :
امیر المومنین(ع) یک روز بعد از نماز عصر برای مردم سخنرانی کردند (و در آن به توصیف صفات و عظمت خدا پرداختند ) مردم از این توصیف و بیان عظمت خداوند شگفت زده شدند .
ابو اسحاق می گوید به حارث گفتم : آیا خطبه را حفظ کردی ؟
حارث گفت : بلکه نوشته ام .
سپس حارث از روی نوشته اش متن خطبه را برای ما خواند و ما آن را نوشتیم .
متن حدیث :
الکافی : عدة من أصحابنا ، عن أحمد بن محمد بن خالد ، عن أبیه ، عن أحمد بن النضر وغیره ، عمن ذکره ، عن عمرو بن ثابت ، عن رجل سماه ، عن أبی إسحاق السبیعی عن الحارث الاعور قال :
خطب أمیر المؤمنین علیه السلام خطبة بعد العصر ، فعجب الناس من حسن صفته وما ذکره من تعظیم الله جل جلاله ،
قال أبو إسحاق : فقلت للحارث : أو ما حفظتها ؟
قال : قد کتبتها فأملاها علینا من کتابه : الحمد الذی لا یموت ولا تنقضی عجائبه ، لانه کل یوم فی شأن من إحداث بدیع لم یکن ....
آدرس :
الکافی , الشیخ الکلینی ج 1 ص 141 ح 7 .
التوحید , الشیخ الصدوق ص 31 باب 2 - باب التوحید ونفی التشبیه ح 1 .