سفارش تبلیغ
صبا ویژن

نکته نگار

اقرار جباران به ستم پیشگی در خلوت با نفس

اقرار جباران به ستم پیشگی در خلوت با نفس
یکی از خلفای ستم پیشه عباسی متوکل بود که دستور تخریب مقبره امام حسین علیه السلام در کربلا را صادر کرد و نسبت به سادات و شیعیان برخوردی سخت و ستمگرانه داشت . او امام هادی علیه السلام را از مدینه به سامرا - مرکز  حکومتش – احضار کرد و پیوسته در پی تخریب شخصیت امام  و آزار و اذیتشان بود . وی چندین بار برای قتل آن امام بزرگوار زمینه چینی کرد که به خواست خداوند به هدفش نرسید .
خطیب  بغدادی (م463) در کتاب تاریخ بغداد گزارشی از خلوت متوکل با خودش را آورده که بر اساس آن , وی به ستم پیشگی خودش و بی ارزش بودن زرق و برق زندگی شاهانه تصریح دارد . این گزارش از زبان وزیر او فتح بن خاقان نقل شده است . وی گفته است :
روزی نزد متوکل رفتم و دیدم که به زمین خیره شده و به فکر فرو رفته است .گفتم شما به چه فکر می کنید ؟(غصه چه چیزی را می خورید ) به خدا سوگند  روی زمین زندگی هیچکس به خوبی زندگی شما نیست و هیچکس مانند شما برخوردار از این همه نعمت نیست . متوکل در پاسخ گفت : زندگی بهتر از من ازآن کسی است که خانه وسیع , همسر شایسته و درآمد کافی داشته باشد و ما را نشناسد تا از گزند و آزارمان در امان باشد و نیازمند به کمک ما نگردد .
این اقرار متوکل در خلوت شبیه اعتراف  بت پرستان بابل به ستم کار بودنشان به خاطر پرستش بت است . قرآن کریم در این باره - پس از نقل گفته حضرت ابراهیم علیه السلام که بتها را بت بزرگ شکسته است – می فرماید : فَرَجَعُوا إِلى‏ أَنْفُسِهِمْ فَقالُوا إِنَّکُمْ أَنْتُمُ الظَّالِمُونَ (انبیاء 64) ؛آنها به وجدان خویش بازگشتند و (به خود) گفتند: «حقّا که شما ستمگرید!»
متن خبر    
تاریخ بغداد : أخبرنا محمد بن جعفر بن علان الوراق أخبرنا أبو الفتح محمد بن الحسین الأزدی حدثنا محمد بن إبراهیم الأنطاکی حدثنا الحارث بن أحمد العبادی حدثنا أحمد بن یزید المؤدب سمعت الفتح بن خاقان یقول :
 دخلت یوما على المتوکل أمیر المؤمنین ، فرأیته مطرقا یت اقرار جباران به ستم پیشگی در خلوت با نفس فکر ، فقلت : ما هذا الفکر یا أمیر المؤمنین ؟ فوالله ما على الأرض أطیب منک عیشا ، ولا أنعم منک بالا ، فقال : یا فتح ، أطیب عیشا منى رجل له دار واسعة ، وزوجة صالحة ، ومعیشة حاضرة ، لا یعرفنا فنؤذیه ولا یحتاج إلینا فنزدریه  .
آدرس : تاریخ بغداد :  ج 7  ص 179 
مشخصات نشر : تاریخ بغداد , الخطیب البغدادی(م463) , تحقیق : مصطفى عبد القادر عطا , چاپ 1417 - 1997  نشر دار  الکتب العلمیة , بیروت , لبنان .

 

 





در این وبلاگ
در کل اینترنت